3. Kırmızı şarapta bulunan biyolojik bakımdan aktif olan polifenollerin etkisi nedir?


Kırmızı şarabın antibakteriyel ve antivirüsel karakteristikleri eski zamanlardan beri iyi bilinmektedir. Gram-negative ve gram-pozitif bakteriler virütik etkilerini kırmızı şaraba temas ettikten yarım saat sonra kaybederler. Kırmızı şarabın antiviral etkisi şarap yüz kat seyreltilse bile korunur. Gram-negative bakterilerin antocyanlar gram-pozitiflerin ise trans-coumaric asitler tarafından etkisiz hale getirildiği bilinmektedir.Virüslerin bulaşıcı etkileri tannin’in prolinle birleşmesiyle engellenir. Hem antocyanlar hem de üzüm polifenollerinin tannin-cathechin kompleksi yüksek P vitamini oluştururlar.Bunların yanısıra üzüm polifenollerinin en belirgin ve önemli biyolojik faaliyeti Fransız İkileminde anlatılan antioksidan özelliğidir.

Ischaemia hakkında edinilen ilk bilginin hücrelerde oluşan peroksit oksidasyonu olduğu iyi bilinmektedir.1993’te Kaliforniya Üniversitesi’nin araştırmasına göre bin kere seyreltilmiş bir kırmızı şarap peroksit oksidasyonunu hücre zarını peroksit oksidasyonunun zararlı etkilerinden korumakla görevli olan alfa-tocoperol’den daha hızlı engellemiştir. 1996’daki klinik araştırmalarına göre 300ml kırmızı şarap içen bir kişinin kanı peroksit oksidasyonundan üzüm polifenolleri sayesinde 24 saat boyunca %80 korunur.Böylece Fransız İkileminin temelinde günde 0.5 lt kırmızı şarap içimiyle kana karışan üzüm polifenollerinin antioksidan özelliği olduğu kanıtlanmıştır. Fakat, saf alkol tek başına böyle bir sonuç doğuramaz.